Het ontstaan van het werkboek ‘Mijn persoonlijk leiderschap, GROEI|SNOEI|BLOEI®’
‘Heb je hier iets van op papier?’, wordt me vaak gevraagd tijdens de persoonlijke ontwikkel trajecten die ik begeleid en tijdens team en individuele coaching. Meestal niet. In het moment kijk ik wat de situatie of de vraag is en ga daarop in. Complexe zaken vereenvoudigen, toegankelijk en toepasbaar maken, is mijn kracht. Dat gebeurt in het moment. Zonder het plat te slaan en oppervlakkig te maken. Hiermee kunnen mensen door de bomen het bos weer zien en praktisch aan de slag kunnen. En dat is precies wat je met het werkboek ‘Mijn persoonlijk leiderschap, GROEI|SNOEI|BLOEI®’ kunt doen. Overzicht krijgen over je leven en zicht krijgen op wat jou wel en niet effectief maakt.
Maak het overzichtelijk concreet en toepasbaar.
Op het bankje voor de deur ontstond de metafoor van de bloem
Na het volgen van trainingen, retraites en opleidingen ben ik enorm geïnspireerd, maar de vertaalslag naar mijn dagelijkse leven en het geleerde toepasbaar maken is vaak best een klus. Of te ingewikkeld of te theoretisch of te weinig actiegericht. Ik heb zelf behoefte aan overzichtelijk, concreet en toepasbaar. Zo is ook het concept voor persoonlijk leiderschap met als metafoor de bloem ontstaan. Mijn collega Sylvia Burgers en ik hebben deze zo’n jaar of vier geleden op het bankje voor mijn praktijk geschetst. We hadden toen de opdracht om een team te begeleiden waar van alles door elkaar liep waardoor ze niet optimaal effectief konden zijn. Waar moesten we beginnen? Al brainstormend is toen de eerste versie van de bloem ontstaan. Deze bloem is heel behulpzaam geweest om de dynamiek in en de effectiviteit van het team te ontrafelen.
Aan de slag op een bierviltje
Mijn GROEI|SNOEI|BLOEI®- APK
Met de schets van deze bloem ben ik jaarlijks, of eigenlijk tweemaal per jaar zelf aan de slag gegaan. De bloem – mijn leven – kan groeien om te bloeien en ook kan er gesnoeid worden. Welke keuzes maak ik om te kunnen groeien? Wat kan ik loslaten of anders doen, dus snoeien? De werkvorm werkt simpel en effectief. Ik teken de bloem tijdens de zomervakantie uit op bierviltjes en pak in de kerstvakantie mijn flipover erbij. Ik doorloop dan ieder onderdeel van de bloem. Ieder onderdeel van de bloem symboliseert een onderdeel van waar ik – jij straks? – zelf mee bezig ben in mijn leven. Bijvoorbeeld de grote en kleine bladeren staan voor de rollen die ik vervul. Hoe ik dat doe, met welke mindset en vanuit welke overtuiging en hoe ik hier prioriteiten in stel. De bol in de grond staan voor mijn energiebronnen. Wat houdt mij gezond en inspireert mij? Door dit steeds weer opnieuw in te vullen, werd voor mij duidelijk waar ik meer invloed kon pakken en regie kon nemen. Ik ben deze bloem-werkvorm in meerdere trajecten in gaan zetten. Het werkte. En zo ontstond het idee om er een werkboek van te maken.
Waar kan ik zelf de regie pakken?
Van slachtoffer naar pro activiteit
Wat het mij oplevert is overzicht. Ik kan de balans opmaken. Ik zie: waar ben ik wel en niet tevreden over? Wat geeft me energie en wat kost me energie? Wat heb ik het afgelopen half jaar laten liggen en waarom? Waar kan ik nog meer uithalen en wat houdt me tegen? Waar kan ik dus zelf de regie pakken en invloed uitoefenen? Want dat is waar persoonlijk leiderschap wat mij betreft over gaat: verantwoordelijkheid en regie nemen.
En soms is het wat ingewikkelder en levert het ook dan veel op. ‘Het kan niet, want…’, ‘Het ligt aan een ander’ of ‘Het komt door mijn omstandigheden’. In die (onbewuste) slachtofferrol zitten we allemaal wel eens. Wie zo blijft kijken, kan moeilijk het verschil maken voor zichzelf en daarmee ook voor anderen. De hamvraag hier is: hoe ga ik proactief verantwoordelijkheid nemen en krachtige keuzes maken? Welke stappen zet ik? Met GROEI|SNOEI|BLOEI© krijg jeantwoord op deze vragen.
Mijn eyeopener toen ik zelf met GSB aan de slag ging
Met GROEI|SNOEI|BLOEI® ga je op ontdekking. Zo had ik zelf na één van mijn APK’s een eyeopener. In één van de bladeren van de bloem – die voor rollen staan – had ik bij de rol voor werk ‘coach’ staan. En toen ging ik me realiseren; ik ben niet alleen (team)coach. Ik ben ondernemer. En van daaruit ben ik coach op verschillende vlakken, ik adviseer, ik neem assessments af en ook ontwikkel ik verschillende werkvormen die ik uitbreng ter ondersteuning van ontwikkeltrajecten. En daar past dit boek natuurlijk perfect in.
Dit durf ik niet. Een boek schrijven.
Publicatiewaardig schrijven
Ik heb een rijke bron aan praktische voorbeelden door de vele coachtrajecten die ik de afgelopen 25 jaar heb gedaan. Ook de kennis en de ervaring. En ook voelde ik: dit durf ik niet. Een boek schrijven. Ik realiseerde me dat wat mij tegenhield om een boek te schrijven en uit te brengen, de overtuiging was dat ik niet publicatiewaardig kan schrijven. En toen ik me dit realiseerde, kwam de gedachte: dit kan niet de show stopper zijn. Ik heb toen moed verzameld, zo je wilt de regie gepakt, en een co-auteur gezocht, Barbara Trappenburg van Schrijflab. We zijn de samenwerking aangegaan. Een samenwerking met een doel, namelijk een werkboek maken. En onderweg hebben we veel van elkaar geleerd. We zijn ontzettend complementair aan elkaar.
Ook mijn zoon van 16 en mijn tante van 80 kunnen ermee uit de voeten.
De doelgroep
We zijn gaan schrijven voor mannen en vrouwen tussen de 35 en 50 jaar. Toen de ruwe versie eenmaal klaar was, heb ik het ook aan mensen uit die doelgroep voorgelegd. Maar ook aan mijn zoon van 16 en mijn tante van in de 80. En wat bleek, eerlijk gezegd tot mijn verbazing, ook zij konden er prima mee uit de voeten.
De inhoud in wording
Wat voor mij vaststond:
- Regie & Mindset & Invloed moest in het hele boek terugkomen
- De bladeren staan voor de rollen in je leven
- De bloemkern voor de kwaliteiten die je inzet in je rollen
- De steel staat voor waarden, normen en overtuigingen van waaruit je de dingen doet
- De bloembol daar zitten je (jullie) energiebronnen
Alles staat in verbinding met elkaar. Uit je rollen haal je al dan niet energie om je ‘bloembol’ te vullen en visa versa. Als je belangrijke kwaliteiten van jezelf niet inzet, laat je ook veel voldoening en succes liggen. Stimulerende normen en helpende overtuigingen geven zelfvertrouwen en helpen om te doen waar je goed in bent en te excelleren. Allemaal dwarsverbanden. Vanuit welke mindset kijk je, waar kun je meer invloed en regie pakken. Dat is de rode draad in het hele werkboek.
Zowel mannen als vrouwen illustreren het boek met concrete voorbeelden uit hun eigen leven.
Gaandeweg kwam ik op het idee, hoe leuk zou het zijn als zowel mannen als vrouwen concrete voorbeelden uit hun eigen leven zouden aanleveren. Om de lezer aan te spreken en wellicht herkenning op te roepen. Oh dat heb ik nou net zo!
Bart, Millosch, Marc, Gea, Mirjam en Barbara hebben, naast mijzelf, voorbeelden aangereikt. Enorm stimulerend en verrijkend. Zo kreeg ik ook van één van hen de tip om het boek zo te schrijven dat je bij ieder willekeurig hoofdstuk in kunt stappen. Niet eerst A en dan pas verder kunnen met B. Ik geloof dat wij wel vier keer zijn gaan herschrijven. Op 19 maart is het manuscript naar de vormgever gegaan. Het boek wordt opgemaakt. Dan nog een aantal correctierondes. Dan drukken en dan…….hoop ik het eerste exemplaar 26 april in handen te hebben.
Ik had een droom.
Mijn droom
Tijdens de laatste loodjes in het schrijfproces heb ik ’s nachts gedroomd. En in die droom lag het boek op iedere keukentafel. In allerlei huishoudens. Ook bij gezinnen en in studentenhuizen. In verschillende talen. Bij het wakker worden dacht ik: hoe gaaf is dat! Dat mensen er niet alleen mee aan de slag gaan maar ook gezamenlijk. Betrokkenheid bij elkaar, verbinden en elkaar stimuleren en bemoedigen. Ik heb weleens horen zeggen ‘Dromen zijn bedrog’ maar ken ook de uitdrukking ‘Pas op met wat je droomt, straks heb je het.’ Die laatste, daar ga ik voor.
Hoe het voelt om mijn eerste werkboek uit te brengen?
Een vriendin van mij zei: ‘je eerste boek uitbrengen voelt vast als met de billen bloot’. Nou het voelt niet alleen alsof mijn billen bloot gaan maar ik voel me helemaal naakt. Spannend vind ik het.
Het werkboek is eigenlijk ook een ode aan mijn moeder.
Ode aan mijn moeder
Gaandeweg bekroop me het gevoel: dit boek is eigenlijk ook een ode aan mijn moeder. Als iemand echt iets van haar leven heeft gemaakt dan is zij het. Zij zag altijd licht aan het einde van de tunnel. Een dag bij de pakken neer gaan zitten, prima. Morgen weer een dag en de draad weer oppakken. Vroeger kon ik de schuld nog wel eens bij mijn ouders leggen. De slachtofferrol is mij niet onbekend. Door alle verhuizingen in mijn jeugd heb ik niet, op zijn zachts gezegd, stabiel onderwijs gehad. Had ik dat nou wel gehad dan was ik al veel verder in mijn leven. En dan zei mijn moeder vaak tegen mij: ‘Wat erin zit, komt er wel uit.’ En dat is waar. Tegen mijn zoon zeg ik het net even iets anders: ‘Wat er in zit komt eruit, maar je moet er wel wat voor doen.’
En daartoe nodig ik je van harte uit met dit werkboek ‘Mijn persoonlijk leiderschap GROEI|SNOEI|BLOEI®’.
Wil je het werkboek ook ontvangen?
Meer informatie over het programma lees je hier.