bloem voor persoonlijk leiderschap een kennismakingsoefening voor persoonlijke groei

De bloem – de metafoor

GROEI|SNOEI|BLOEI© werkt met de bloem als metafoor. De onderdelen van de bloem staan voor de thema’s in je leven die bijdragen aan jouw persoonlijk leiderschap: de rollen die je hebt, jouw kwaliteiten, je waarden, normen en overtuigingen en energiebronnen. Alle onderdelen van de bloem dragen bij aan het tot bloei komen van de bloem. De bloembol voedt zich via zijn wortels. De bol houdt de steel rechtop om de kern van de bloem en de bladeren te laten groeien en bloeien. In het werkboek ‘Mijn persoonlijk leiderschap GROEI|SNOEI|BLOEI©’ en in de programma’s ga je met alle thema’s aan de slag. Hieronder een hele korte oefening om kennis te maken met de bloem en je eigen bloem te vullen. 

Rollen
In je leven vervul je verschillende rollen. Grote en kleine rollen. In elke rol laat je jezelf zien en voeg je waarde toe. Denk bijvoorbeeld aan de rol als dochter, professional, partner, vader enzovoort.

Welke rollen vervul jij in je leven? Hoe is de balans tussen de rollen?

Je kunt je rollen in de bladeren van de bloem schrijven.

Kwaliteiten
Met jouw kwaliteiten vervul je verschillende rollen en geef je betekenis en sturing aan je rollen.

Vraag eens aan 3 mensen welke 3 kwaliteiten ze bij jou zien? En vind je dat zelf ook jouwkwaliteiten? Kies jouw eigen top 3 kwaliteiten.

Je kunt je kwaliteiten in de kern van de bloem schrijven.

Waarden en overtuigingen
Waarden gaan over datgene dat écht belangrijk is voor jou. Bijvoorbeeld ‘eerlijkheid’. Ze liggen aan de basis van jouw gedrag en de keuzes die je maakt. Overtuigingen zijn gedachten over jezelf, over de ander en de wereld om je heen.

Wat is echt belangrijk voor jou? En welke gedachten over jezelf stimuleren of belemmeren je om te doen wat jij wilt doen?

Je kunt je waarden en overtuigingen bij de steel van de bloem schrijven.

Energiebronnen
Energiebronnen zijn vaak activiteiten die je heel leuk vindt om te doen, waarbij je gebruik maakt van je kwaliteiten en je passie aanspreekt. Je vergeet de tijd en je laadt er van op.

Waar kreeg jij vandaag wel en geen energie van?

Je kunt je energiebronnen in de bol van de bloem schrijven.

In het programma ga je uitgebreid aan de slag met bovenstaande thema’s. Je kunt hier meer lezen over het programma online en het programma live. Of bestel het werkboek als je zelf alvast aan de slag wilt.

Scroll naar top

Wij gebruiken cookies om u de beste browse ervaring te bieden.
U kunt ons Privacy beleid lezen