De balans opmaken, hoe wil je verder?

Wat verlangen we naar de afloop van de pandemie. We willen onze vrijheid en bewegingsruimte terug. Terug naar wat het was. Met de vaccinaties en meer groepsimmuniteit kruipen we de pandemie uit. Hoe ga jij verder na de pandemie? 

Het effect van de corona periode op ons geluk
De Corona periode heeft op ons allemaal effect gehad. Maar liefst 53 %[1] van de Nederlanders geeft aan nu minder gelukkig te zijn dan vóór de pandemie. En ook zegt 10 % gelukkiger te zijn. Voor ruim 35 % van de Nederlanders is het geluksgevoel gelijk gebleven, ondanks alle veranderingen die de afgelopen periode mee heeft gebracht. Zo is het voor iedereen anders.

Huidhonger en sociale isolatie, woorden waar we ons nu veel meer bij voor kunnen stellen.

Herwaarderen wat we hadden
Ruim een jaar hebben we anders geleefd. Ongekend. De meesten van ons hebben een dergelijke crisis met effect op hun persoonlijk leven zelden of nog nooit meegemaakt.

We zijn onszelf op verschillende manieren tegengekomen. Positief en ook minder positief. We zijn gaan ervaren wat we missen, wat we met terugwerkende kracht juist meer zijn gaan waarderen. Even binnenlopen bij een collega en bijkletsen. Lekker uit eten en hangen in de kroeg. Straatfeest, strandfeest, feestdagen gezamenlijk vieren; het is niet meer vanzelfsprekend. Ons sociale leven is gedoofd, onze rollen zijn verschoven. Werk en privé loopt met (verplicht) thuiswerken nog meer in elkaar over. Huidhonger en sociale isolatie zijn woorden waar we ons nu veel meer bij voor kunnen stellen.

We willen ontladen, het leven vieren.

En dan is de lockdown opgeheven en alles weer open
Grote groepen gevaccineerd en groepsimmuniteit. Lockdown opgeheven. Alles weer open. Na zo’n lange periode van beperkingen en ons inhouden; we gaan los! Ik moet dan denken aan het gedicht van Remco Campert ‘Niet te geloven’ uit zijn dichtbundel uit 1962 over de periode net na de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. In dit gedicht staat de zin ‘Alles zoop en naaide/ heel Europa was een groot matras/ en de hemel het plafond/ van een derderangshotel.’ Niet helemaal mijn vocabulaire maar de boodschap is helder. We willen ontladen, het leven vieren. En dan….? Als de eerste euforie voorbij is?

Wees voorbereid op wat komen gaat

Gaan we terug naar zoals het was?
Ik denk het niet. Geteleporteerd worden naar vóór maart 2020 nog voordat de pandemie uitbrak. Nee daar is te veel voor gebeurd. Verhoudingen zijn veranderd, Online werken en ontmoeten is niet meer weg te denken uit ons leven. De wereld is er anders uit gaan zien. 

Als het merendeel van de bevolking gevaccineerd is en er groepsimmuniteit is ontstaan en we weer onze ‘vrijheid’ terug hebben, hoe staan we dan in ons leven? Hoe zorgen we voor onszelf? Hoe verbinden we ons met de ander? En ook heel belangrijk, als we de pandemie uitkruipen hoe zorgen we voor onze energiebalans? Wat kost energie en wat geeft energie? 

Terug naar vóór maart 2020 gaat dus echt niet gebeuren. Wel kun je alvast anticiperen door de balans op te maken van je huidige leven. Wees voorbereid op wat komen gaat.

Je krijgt een completer en bewuster beeld over wat je doet in je leven, waar je voor staat

Persoonlijk leiderschap
Waar sta ik nu? Welke rollen heb ik nu? Wat kan ik? En waar krijg ik (weer) energie van? ‘GROEI|SNOEI|BLOEI® – ontwikkel je persoonlijk leiderschap’ helpt om overzicht te krijgen over je leven. Aan de hand van de metafoor van een bloem doorloop je aspecten uit je leven en maak je je huidige balans op. En…………je gaat aan de slag om je leven op jouw manier vorm te geven. Waar wil je heen en wat doet er nu echt toe voor jou? Wat is jouw persoonlijke route en hoe geef jij daar invulling aan? Hoe herpak jij de regie over je eigen leven? Je gaat naast het opmaken van je huidige balans ook aan de slag met je actieplan richting de toekomst.

‘GROEI|SNOEI|BLOEI® – ontwikkel je persoonlijk leiderschap’ levert jou op:

Wil je alvast een voorproefje hoe je met de ‘GROEI|SNOEI|BLOEI® -bloem’ aan de slag kunt gaan? Klik dan hier voor de kennismakingsoefening.

Wil je werken aan je persoonlijk leiderschap, volg dan het online of live programma en/of bestel het werkboek ‘Mijn persoonlijk leiderschap – GROEI|SNOEI|BLOEI®’.

Yolanda is mede eigenaar, auteur en coach van GROEI|SNOEI|BLOEI®. Nog meer van en over Yolanda lees je hier en op www.vandongenenco.nl

 

[1] Bronvermelding: https://www.ioresearch.nl/actueel/een-jaar-corona-helft-nederlanders-minder-gelukkig/

Scroll naar top

Wij gebruiken cookies om u de beste browse ervaring te bieden.
U kunt ons Privacy beleid lezen