overdenking, reflectie

Slechte gewoontes

Geen quick fix, wel een rijke weg.

Een prachtig verhaaltje voor ieder van ons die net als ik een aantal slechte gewoontes heeft. Aan het slot geef ik je een aantal vragen die je kunt gebruiken om je slechte gewoonte om te turnen in één, die jou goed doet. Geen quick fix, wel een rijke weg.

Nagarjuna en de dief 
De grote Boeddhistische heilige Nagarjuna ging bezitloos door de wereld. Het enige dat hij had was een lendendoek, en, een gouden bedelnap. Die was hem gegeven door de koning, die discipel van hem was. 

Op een nacht maakte hij zich klaar om te gaan slapen, in de ruïne van een oud klooster. Terwijl hij ging liggen zag hij een dief, die hurkte achter een van de zuilen. ‘Hier, neem het’, zei Nagarjuna terwijl hij zijn hand met de bedelnap erin uitstrekte. ‘Dan zul je me niet storen in mijn slaap.’ De dief graaide gretig naar de nap en ging er vandoor. De volgende morgen kwam de dief terug, met de nap, en met een vraag.

‘Toen je deze kom gisteravond zo maar aan mij gaf, maakte je dat ik me heel arm voelde. Leer me hoe ik de rijkdom verwerf, die deze lichthartige onthechting mogelijk maakt.’ Geïnspireerd als hij was door Nagarjuna was de dief bereid uit zijn patroon te stappen: hij zag welke vrije manier van leven mogelijk was, en hij wilde dat ook. 

Nagarjuna raadde hem aan, alles met bewustzijn en aandacht te doen. De dief ging door met stelen, maar ontdekte dat het gaandeweg steeds moeilijker werd. Na verloop van tijd hield hij er mee op. Hij kon het niet meer. 

Nagarjuna koos dus niet de weg van het geweten (gij zult niet). Hij oordeelde niet. Hij minachtte niet. Hij wanhoopte niet. Het maakte Nagarjuna niet uit of de dief wèl stal of niet; het enige waar het op aan kwam is dat hij wat hij deed, met aandacht deed. Met een steeds groter bewustzijn. 

Het inzicht in wat er precíes gebeurt, in combinatie met een niet-oordelende houding, creëert ruimte voor een nieuwe weg. In mijn ervaring kost het tijd, moeite, terugvallen en weer opstaan om patronen te doorbreken of om te buigen. Maar de wijze raad van Nagarjuna is een hele goede start.

Vragen die je je kunt stellen op het moment van de slechte gewoonte zijn:

  • Welke gedachten heb ik, precies op dit moment?
  • Welke emoties?
  • Wat gebeurde er, vlak voordat deze gewoonte actief werd?

En misschien wel de belangrijkste:

  • Aan welke behoefte probeert dit patroon te voldoen? Welk verlangen, welke angst of pijn ligt hier onder, waar dit patroon eigenlijk een onhandig antwoord op is?
  • Welk vriendelijker antwoord kan ik geven?

Wil je werken aan je persoonlijk leiderschap, volg dan het online of live programma en/of bestel het werkboek ‘Mijn persoonlijk leiderschap – GROEI|SNOEI|BLOEI®’.

Mirjam is één van de coaches van GROEI|SNOEI|BLOEI®. Nog meer van en over Mirjam lees je op www.mirjamtirion.nl

Scroll naar top

Wij gebruiken cookies om u de beste browse ervaring te bieden.
U kunt ons Privacy beleid lezen