prioriteiten stellen, ga doen wat belangrijk is en persoonlijke groei

Belangrijke zaken eerst

Besteed jij je tijd en energie aan de dingen die echt belangrijk zijn voor jou? Als je je focus richt op de kleine dingen, heb je nooit ruimte voor de echt belangrijke dingen. Om te gaan doen wat jij belangrijk vindt, begin je met nee zeggen tegen de dingen die er eigenlijk niet toe doen. Ter inspiratie, neem even 2 minuten de tijd om dit filmpje te bekijken:

En? Kun jij één ding, één pingpongbal, noemen dat je kunt gaan doen (en nu niet doet) dat een enorm positief effect op je leven heeft als je het wel regelmatig doet? 

Je focus en energie richten op datgene wat belangrijk voor je is, begint met verantwoordelijkheid nemen voor de dingen waar jij zelf invloed op hebt. Dus niet naar andere wijzen maar zelf in actie komen om de doelen te bereiken die voor jou echt belangrijk zijn.In het werkboek en de programma’s van GROEI|SNOEI|BLOEI© leer je werken met de cirkel van invloed (bron: Stephen Covey, ‘de 7 eigenschappen van effectief leiderschap’). Ook breng je in kaart welke verschillende rollen in leven je energie en voldoening geven en waar je prioriteiten aan wilt stellen. Een handig middel om te gaan doen wat jij belangrijk vindt, is te werken met het Eisenhower matrix. Het is een eenvoudige manier om met je levensdoelen, je planning en je dagelijkse taken om te gaan. Het draait daarbij allemaal om het verschil te maken tussen dringend en belangrijk en daarin de juiste keuzes te maken.

Wat belangrijk is, is zelden dringend en wat dringend is, is zelden belangrijk – Dwight Eisenhower, 34e president van de Verenigde Staten.

De matrix ziet er als volgt uit:

Er zijn vier verschillende kwadranten. De bovenste twee kwadranten bevatten zaken die belangrijk zijn, de onderste twee kwadranten bevatten zaken die niet belangrijk zijn. Welke taken in welk kwadrant valt, is persoonlijk en hangt af van de situatie.

Oefening:

  • Maak eens een lijst met alle dingen die je moet doen
  • Verdeel deze dingen eens over de 4 kwadraten. Wat valt je op? Zijn je dagen vooral gevuld met zaken die urgent zijn (belangrijk en onbelangrijk) en ben je de hele dag “brandjes aan het blussen”? Of ben je proactief jouw leven vorm aan het geven door voornamelijk bezig te zijn met belangrijke zaken (urgent of niet)?

Aan jou de uitdaging om na het invullen van deze matrix te beginnen met de belangrijke dingen eerst.

Wil je werken aan je persoonlijk leiderschap, volg dan het online of live programma en/of bestel het werkboek ‘Mijn persoonlijk leiderschap – GROEI|SNOEI|BLOEI®’.

Gea is mede eigenaar en coach van GROEI|SNOEI|BLOEI®. Nog meer van en over Gea lees je hier en op www.geazeilstra.nl

 

 

Scroll naar top

Wij gebruiken cookies om u de beste browse ervaring te bieden.
U kunt ons Privacy beleid lezen